
Dietetyczka
Sylwia Wolny
Mam na imię Sylwia i jestem dietetykiem. Ukończyłam studia magisterskie na Uniwersytecie Śląskim na kierunku chemia.
Ukończona uczelnia
- Uniwersytet Śląski w Katowicach – studia magisterskie na kierunku Chemia ze
specjalnością chemia środowiska - Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach – studia podyplomowe
Dietetyka i praktyka planowania żywienia - Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach – studia licencjackie ze
specjalnością dietetyka kliniczna
Wybrane szkolenia i kursy
- Szkolenie School of insulinresistance therapy SOIT – „Specjalista przyjazny
insulinoopornym” - Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego w insulinooporności i innych
zaburzeniach metabolicznych – postępowanie i dietoterapia - Żywienie w chorobach tarczycy
Zainteresowania zawodowe
- Dietoterapia w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej oraz chorobach
tarczycy
O mnie
Mam na imię Sylwia i jestem dietetykiem. Ukończyłam studia magisterskie na Uniwersytecie Śląskim na kierunku chemia. W swojej pracy magisterskiej badałam niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kilka lat później zaczęłam interesować się wpływem diety na zdrowie człowieka i ukończyłam studia podyplomowe na kierunku dietetyka i praktyka planowania żywienia. Czułam wtedy niedosyt dlatego postanowiłam ukończyć studia licencjackie o specjalności dietetyka kliniczna. Przez ponad 12 lat pracowałam w branży farmaceutycznej gdzie współpracując ze środowiskiem medycznym zdobyłam wiedzę z zakresu żywienia oraz leczenia chorób dietozależnych. Od roku pracuję z pacjentami. Wspomagam głównie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, chorobami tarczycy, nadwagą i otyłością a także kobiety planujące ciążę.
Prywatnie jestem mamą dwóch córeczek i żoną, która uwielbia piec ciasta i chleby.
Moja rada dla członków
Pamiętaj zmiana nawyków żywieniowych to nie wyścig. Powolna ale systematyczna zmiana sposobu odżywiania będzie mniej stresująca ale przede wszystkim bardziej trwała.
Zapraszam do MajAcademy po moje artykuły dietetyczne i jadłospisy.


Nasz zespół