Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl

Przepisy dietetyczne

Czy można jeść prosto i smacznie na diecie? To pytanie zadają sobie tysiące kobiet, które szukają dietetycznych przepisów w internecie. Odpowiadamy – tak! Niezależnie od tego, czy szukasz potraw dietetycznych w celu odchudzania czy poprawy zdrowia, zawsze jest możliwość dostosowania przepisów w taki sposób, aby były pyszne i zróżnicowane.

Przepisy dietetyczne na odchudzanie

Czy przepisy dostosowane do redukcji masy ciała muszą być jałowe w smaku i kończyć się na niewielkiej porcji? Wbrew pozorom – wcale nie! Tajemnicą skutecznego odchudzania jest odpowiedni bilans kaloryczny. Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy będziesz odżywiać się batonikami, czy sałatą… Jeżeli jesz mniej kalorii, niż wynosi Twoje zapotrzebowanie, będziesz chudnąć. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz w artykule „Jak skutecznie schudnąć?”.

Jednak w kontekście zdrowia i długofalowego efektu odchudzania, zdecydowanie warto sięgnąć po przepisy dietetyczne! Odczarujmy to słowo – dietetyczna potrawa to nie taka, która opiera się na sałacie i nie syci! Przepisy dietetyczne mogą być pyszne, sycące i zróżnicowane. Przy diecie redukcyjnej potrawy powinny być duże objętościowo, a przy tym niskokaloryczne. Przepisy dietetyczne na odchudzanie powinny opierać się na produktach roślinnych, będących źródłem błonnika pokarmowego i wody. Dzięki temu są sycące, wspomagają trawienie i mają niewielką ilość kalorii. Przepisy na dietetyczne potrawy znajdziesz na MajAcademy – każdy z nich ma podane wartości odżywcze, dzięki czemu z łatwością samodzielnie skomponujesz dietę!

Przykładowy przepis na dietetyczny obiad

ZUPA KREM Z SOCZEWICY I BATATA

Składniki:

  • 150g batatów
  • 50g cebuli
  • 35g suchej czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g bulionu warzywnego
  • 10g oleju rzepakowego
  • curry, kumin, oregano, chilli

Przygotowanie:

  1. Marchewka i bataty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min (będą gotowe, gdy widelec wejdzie w nie miękko). W tym czasie ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj ugotowaną soczewicę, bulion warzywny, upieczone warzywa, przyprawy i zagotuj wszystko.
  3. Na koniec wszystko dokładnie zblenduj. W razie potrzeby, dolej trochę wody.

Skontaktuj się już dziś!

Zależy nam na kontakcie z Tobą! Dlatego jeśli masz pytania, wątpliwości, temat do przegadania – wypełnij poniższy formularz. Odezwiemy się niezwłocznie.

    Zespół dietetyków
    Owoc w tle

    Kontakt z nami

    kontakt@majacademy.pl

    Tło

    Przepisy dietetyczne w leczeniu

    O ile w przypadku diety redukcyjnej możemy sobie pozwolić na różnorodność potraw i włączenie żywności rekreacyjnej (czyli np. słodyczy), tak w przypadku dietoterapii rożnych chorób konieczne jest ścisłe stosowanie się do zasad diety i niejednokrotnie wyeliminowanie pewnych grup produktów spożywczych. Przykładowo, w przypadku leczenia SIBO lub IBS, korzystamy z diety low FODMAP, w której w pierwszym etapie eliminowane są wszystkie produkty o wysokiej zawartości tzw. węglowodanów fermentujących. Brzmi skomplikowanie? Na MajAcademy znajdziesz ogrom materiałów na ten temat! Kolejnym przykładem jest celiakia i związana z nią konieczność całkowitego wykluczenia glutenu. W takim przypadku przepisy dietetyczne powinny uwzględniać ograniczenia wynikające ze stanu zdrowia. W związku z restrykcjami wymaganymi przez zasady dietoterapii, często dietetyczne potrawy kojarzą się z nudnymi, lekkostrawnymi posiłkami, w których występują cały czas te same, podstawowe produkty. Nic bardziej mylnego! W MajAcademy specjalizujemy się w tworzeniu bogatych w smaki, ale przy tym prostych przepisów dietetycznych, które są bezpieczne w różnych jednostkach chorobowych i wykluczeniach. Są to przepisy na potrawy dietetyczne m.in. bez glutenu, bez fruktozy, bez histaminy, bez nabiału, bez laktozy czy bez jajek. Nasze przepisy dzielimy też na kategorie: low FODMAP, niski IG, wegetariańskie i wiele innych! Wszystko po to, aby członkowie platformy mogli bez obaw komponować swoje jadłospisy oparte na prostych daniach dietetycznych od MajAcademy.

    Przykładowe śniadanie dietetyczne w niedoczynności tarczycy

    OWSIANKA PEANUT&JELLY

    Składniki:

    • 50g płatków owsianych
    • 150g mleka migdałowego
    • 5g siemienia lnianego
    • 10g masła orzechowego
    • 10g dżemu truskawkowego niskosłodzonego

    Przygotowanie:

    Płatki owsiane i siemię lniane ugotuj na mleku. W razie potrzeby, dolej trochę wody. Gdy owsianka będzie gotowa, wymieszaj ją z dowolnym słodzikiem, cynamonem i przelej do miseczki. Podaj z masłem orzechowym i dżemem niskosłodzonym.

    Podsumowując…

    Warto szukać inspiracji na przepisy dietetyczne, czyli takie, które mają działanie prozdrowotne oraz są dostosowane do Twoich celów i potrzeb zdrowotnych. Zainspiruj się z MajAcademy, wybierając spośród setek przepisów!

    Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji