Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl
Dieta norweska

Dieta norweska

Czy słyszałeś/-aś kiedykolwiek o diecie norweskiej? A może aktualnie na niej przebywasz albo zastanawiasz się czy warto spróbować? Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie są zasady diety norweskiej, jakie są jej efekty i wpływ na zdrowie to przeczytaj dalszą część artykułu.

Owoc w tle

Co to jest dieta norweska i jakie są jej zasady?

Dieta norweska jest nazywana inaczej dieta grejpfrutową lub jajeczną, którą stworzył zespół specjalistów do spraw żywienia ze szpitala w Oslo. Zasady tej diety są bardzo rygorystyczne, ponieważ opiera się ona głównie na spożywaniu dwóch składników – jajek i grejpfrutów, a jej założyciele obiecują utratę masy ciała do 10 kg i to bez efektu jo-jo. Dodatkowo ma przyspieszyć metabolizm i nauczyć dobrych nawyków żywieniowych wraz ze zmniejszeniem uczucia głodu

Czas trwania diety powinien wynosić 14 dni, natomiast każdego dnia należy spożywać wyłącznie wyznaczone produkty, bez zwracania uwagi na ilości wagowe. Ważną kwestią jest również unikanie połączenie węglowodanów z tłuszczami, a także spożywanie wyłącznie 3 posiłków: śniadanie, II śniadanie i obiad. Dieta zakłada również picie dużej ilości płynów tj. powyżej 2 l dziennie

Jakie produkty są zalecane na diecie norweskiej?

  • Jajka – tylko gotowane na twardo lub na miękko
  • Owoce – głównie grejpfruty
  • Surówki – z selera, pomidorów, marchwi lub innych warzyw, ale bez dodatku sosu czy oleju
  • Pieczywo razowe
  • Mięso – kurczak, indyk, wołowina, jagnięcina oraz ryba, ale zabronione jest smażenie
  • Napoje – woda źródlana oraz o niskim stopniu mineralizacji, herbata ziołowa lub słaba czarna, słaba kawa bez dodatku cukru i mleka

To w takim razie, jakich produktów należy unikać podczas stosowania diety norweskiej?

  • Tłuszcze tj. oliwa, oleje, margaryna, masło, smalec itp.
  • Śmietana
  • Sól – należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wykluczyć 

Co jeszcze jest istotnego w diecie norweskiej?

  • Jeśli po 14 dniach przestrzegania diety czujesz się dobrze, możesz ją wydłużyć, ale nie więcej niż o tydzień;
  • Jeśli podczas tych 14 dni zrezygnujesz z diety, to musisz zrobić sobie przerwę na kilka tygodni, w celu zregenerowania organizmu, a po tym czasie jest możliwy powrót do diety na kolejne 14 dni;
  • Po 14 dniach przestrzegania diety należy przejść na zdrowe i zbilansowane odżywianie, które głównie będzie się opierało na naturalnych i nieprzetworzonych produktach.

Dieta norweska menu

Tak jak wspomniałam wcześniej na diecie norweskiej trzeba przestrzegać konkretnych produktów w danych dniu, dlatego zerknij poniżej, co jest dozwolone. 

Dzień 1: 

  • Do każdego posiłku należy spożyć jajka, a ich ogólna ilość to aż 9 jajek, po 3 w każdym posiłku;
  • Do II śniadania należy spożyć grejpfruta oraz kawę lub herbatę;
  • Podczas obiadu należy wypić herbatę lub kawę, a także spożyć pieczywo razowe wraz z wybranymi warzywami w postaci surówki (oczywiście bez sosu czy oleju).

Dzień 2:

  • 1-2 jajka na śniadanie oraz II śniadanie;
  • Do II śniadania dodajemy również grejpfruta oraz herbatę lub kawę bez dodatków;
  • Na obiad należy wybrać gotowane mięso z kategorii dozwolonych oraz surówkę z wybranych warzyw;

Dzień 3:

  • Tak jak w poprzednim dniu: 1-2 jajka do śniadania i II śniadania;
  • Dodajemy do II śniadania gotowany szpinak z jogurtem;
  • Na obiad polecane jest spożycie kotleta z dozwolonego mięsa oraz surówki z warzyw, a także herbatę lub czarną kawę.

Dzień 4:

  • 1-2 jajka do śniadania oraz obiadu;
  • Na II śniadanie należy spożyć surówkę z wybranych warzyw, grejpfruta oraz herbatę lub kawę;
  • Do obiadu (oprócz jajek) należy dodać gotowany szpinak z dowolną ilością sera twarogowego, a także 1 kromkę pieczywa razowego;

Dzień 5:

  • Tak jak 2 i 3 dniu, należy spożyć 1-2 gotowane jajka do śniadania i II śniadania;
  • Do II śniadania dodatkowo dodajemy szpinak oraz kawę lub herbatę;
  • Do obiadu zalecana jest ryba z surówką z dowolnych warzyw, 1 kromka pieczywa razowego oraz herbata lub czarna kawa.

Dzień 6:

  • 1-2 jajka wyłącznie do śniadania;
  • Na II śniadanie zalecane jest spożycie sałatki z wybranych owoców, a także kawy lub herbaty;
  • Na obiad należy przygotować mięso wołowe (dowolnie przygotowane), seler naciowy, ogórek kiszony oraz kawę lub herbatę.

Dzień 7:

  • Tak jak w dniu wcześniejszym, na śniadanie należy spożyć 1-2 jajka;
  • Na II śniadanie mięso drobiowe (dowolnie przygotowane i wystudzone), pomidor oraz grejpfrut;
  • Na obiad zalecane jest spożycie mięsa drobiowego (dowolnie przygotowanego) wraz z pomidorem, selerem naciowym, gotowaną kapustą oraz grejpfruta i herbaty lub czarnej kawy. 

Dieta norweska efekty

Wiem, że najbardziej pożądaną informacją dla osób przechodzących na konkretną dietę są potencjalne efekty, jakie można osiągnąć. Jednakże warto przyjrzeć się jej również w kontekście zdrowia i jak przestrzeganie diety norweskiej wpłynie na organizm człowieka.

  • Z pewnością z diety nie powinny korzystać osoby zmagające się z chorobami nerek, układu krążenia, kostnego oraz przewodu pokarmowego;
  • Również nie będzie wskazana dla dzieci, młodzieży w okresie dorastania, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, a także osób starszych;
  • Dieta nie jest przeznaczona dla wegan i wegetarian;
  • Dieta norweska charakteryzuje się nieodpowiednią proporcją makroskładników (białka, tłuszczów, węglowodanów);
  • Dieta ta nie uwzględnia odpowiedniej podaży mikroelementów oraz witamin, stąd osoby przestrzegające zasad diety norweskiej mogą doprowadzić do wystąpienia niedoborów;
  • Dieta ze względu na swój bardzo restrykcyjny jadłospis nie uwzględnia odpowiedniej podaży energii, przez co nie przyniesie ona oczekiwanego efektu w kontekście przyspieszenia przemiany materii, tylko wręcz przeciwnie – metabolizm zostanie spowolniony, co może skutkować zatrzymaniem redukcji masy ciała oraz pogorszeniem funkcjonowania organizmu;
  • Bardzo duże ryzyko wystąpienia efektu jo-jo;
  • Zmiana składu masy ciała po zakończeniu stosowania tej diety – masa ciała może się zmniejszyć, ale objętość tkanki tłuszczowej może ulec zwiększeniu. Również może zostać zwiększona całkowita zawartość wody w organizmie, a masa mięśniowa ulegnie znacznemu spadkowi;
  • Dieta opiera się tylko na 3 posiłkach, stad jest bardzo duża przerwa pomiędzy posiłkami, przez co organizm nie ma energii do prawidłowego funkcjonowania, więc pobiera ją z własnych zasobów – mięśni;
  • Skutki uboczne, które można zaobserwować będąc na tej diecie to: drażliwość, złe samopoczucie, zawroty głowy, osłabienie czy omdlenia;
  • Tak duża ilość jajek może spowodować wzrost poziomu cholesterolu krwi;
  • Jadłospis jest bardzo monotonny, niezbilansowany i wymaga naprawdę dużej motywacji, żeby został przestrzegany do końca – ale czy warto? Zaraz do tego przejdziemy…

Dieta norweska opinie

Wchodząc na fora internetowe, gdzie internautki dzieliły się efektami i opiniami na temat diety norweskiej, zauważyłam powtarzające się opinie takiego typu:

  • „Ja dziś mam drugi dzień, ale niestety muszę zrezygnować, bo mam zawroty głowy.”;
  • „Jestem na diecie czwarty dzień. Ciężko to znoszę, jestem prawie cały czas głodna… Mimo tych czterech dni nie widzę jeszcze żadnych efektów, być może jeszcze za wcześnie.”;
  • Dziś nie wytrzymałam i zjadłam cukierka. Mam nadzieję, że nie ma to zbytniego znaczenie, w końcu to tylko cukierek.”;

To tylko nieliczne opinie, których było masa. Owszem, wielu osobom faktycznie udało się zrzucić niechciane kilogramy, ale przy tym doskwierało im bardzo złe samopoczucie typu bóle głowy, rozdrażnienia, zawroty głowy, czy po prostu silne uczucie głodu

Dieta norweska jadłospis 

Bardzo częstym wyszukiwaniem w przeglądarce internetowej są hasła: „dieta norweska przepisy” czy „dieta norweska jadłospis na 14 dni”, dlatego żeby ułatwić Ci, zebrałam wyżej wymienione dozwolone produkty w danym dniu i zamieściłam w tabeli, dzięki temu będziesz mieć dokładny obraz, jak wygląda jadłospis na diecie norweskiej.

Dzień 1

Śniadanie:
3 jajka

II Śniadanie:
3 jajka
grejpfrut
kawa lub herbata

Obiad:

3 jajka
pieczywo razowe
surówka z wybranych warzyw
kawa lub herbata

Dzień 2

Śniadanie:

1-2 jajka

II Śniadanie:

1-2 jajka
grejpfrut
herbata lub kawa bez dodatków

Obiad:

gotowane mięso z kategorii dozwolonych
surówka z wybranych warzyw

Dzień 3

Śniadanie:

1-2 jajka

II Śniadanie:

1-2 jajka
gotowany szpinak z jogurtem

Obiad:

kotlet z dozwolonego mięsa
surówka z warzyw
herbata lub czarna kawa

Dzień 4

Śniadanie:

1-2 jajka

II Śniadanie:

surówka z wybranych warzyw
grejpfrut
herbata lub kawa

Obiad:

1-2 jajka
gotowany szpinak z dowolną ilością sera twarogowego
1 kromka pieczywa razowego

Dzień 5

Śniadanie:

1-2 jajka

II Śniadanie:

1-2 jajka
szpinak
herbata lub kawa

Obiad:

ryba
surówka z dowolnych warzyw
1 kromka pieczywa razowego
herbata lub czarna kawa

Dzień 6

Śniadanie:

1-2 jajka

II Śniadanie:

sałatka z wybranych owoców
kawa lub herbata

Obiad:

mięso wołowe (dowolnie przygotowane)
seler naciowy
ogórek kiszony
kawa lub herbata

Dzień 7

Śniadanie:

1-2 jajka

II Śniadanie:

mięso drobiowe (dowolnie przygotowane i wystudzone)
pomidor 
grejpfrut

Obiad:

mięso drobiowe (dowolnie przygotowane)
pomidor
seler naciowy
gotowana kapusta
grejpfrut
herbata lub czarna kawa

Podsumowując

Dieta Norweska to czternastodniowy model żywieniowy, opierający się na spożywaniu głównie jajek i grejpfrutów, natomiast ze względu na jej niezbilansowany charakter może prowadzić do niedoborów składników mineralnych i witamin, ale również do nawrotu utraconych kilogramów, czyli efektu jo-jo. Dieta ta nie prowadzi do zmiany nawyków żywieniowych, dlatego zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem będzie przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania, a także skupianie się na różnorodności pokarmówNasz organizm nie potrzebuje diety norweskiej, aby funkcjonował prawidłowo.

Źródła bibliograficzne:

  1. https://kowalskimaciej.pl/dieta-norweska-zasady-zalety-wady-jadlospis
  2. https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/helsedirektoratets-kostrad-brosjyre-og-plakat/Helsedirektoratets%20kostr%C3%A5d%20-%20engelsk.pdf/_/attachment/inline/80f68126-68af-4cec-b2aa-d04069d02471:dcb8efdbe6b6129470ec4969f6639be21a8afd82/Helsedirektoratets%20kostr%C3%A5d%20-%20engelsk.pdf
Tło
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji