Jaka dieta przy SIBO
SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego jest coraz powszechniejszym problemem wśród naszych pacjentów. Dotyka zarówno kobiet, jak i mężczyzn w różnym wieku. Niestety, na SIBO chorują również dzieci. Problem zaburzeń jelitowych jest ogromny i z każdym tygodniem zgłasza się do Nas coraz więcej osób, które potrzebują pomocy.
Zanim przejdziemy do diety w SIBO, to wyjaśnijmy po krótce, czym tak właściwie to SIBO jest i skąd się bierze?
Jak wspomniano powyżej – SIBO, to przerost bakterii w jelicie cienkim. Wyróżniamy SIBO wodorowe (nadmiar bakterii wodorowych), SIBO metanowe, zwane IMO (nadmiar archeonów metanu), SIBO wodorowo-metanowe (nadmiar obu rodzajów bakterii) oraz SIBO siarkowodorowe – najtrudniejsze do wykrycia, ponieważ na pierwszy rzut oka badania wyglądają prawidłowo.
SIBO można zdiagnozować na podstawie oddechowego testu wodorowo-metanowego, które jest najdokładniejszym sposobem wykrycia tego zaburzenia. Wyjątkiem jest SIBO siarkowodorowe. W tym momencie, niestety nie mamy dostępu do badania, które jednoznacznie potwierdzi lub wykluczy ten rodzaj przerostu. O jego istnieniu możemy domniemać na podstawie testu wodorowo-metanowego oraz towarzyszących objawów.
Leczenie SIBO jest bardzo specyficzne, ponieważ kuracja samego przerostu jest ostatnim etapem całego procesu. Cechą charakterystyczną SIBO czy IMO jest to, że wynikają one z innych zaburzeń i są tylko konsekwencją problemów czy chorób, z którymi walczy organizm. Efektywne i prawidłowe leczenie SIBO składa się z kilku kluczowych elementów. Należą do nich:
- prawidłowa diagnostyka SIBO oraz potencjalnych jego przyczyn
- znalezienie oraz wyleczenie przyczyny SIBO (jeśli jest to możliwe)
- antybiotykoterapia w kierunku SIBO
- dieta low fodmap, składająca się z etapu eliminacji, etapu reintrodukcji oraz etapu obserwacji tolerancji indywidualnej na poszczególne produkty spożywcze
W dzisiejszym artykule skupimy się na punkcie czwartym, a konkretniej – na diecie eliminującej fodmap, które jest jednym z kluczowych elementów całego leczenia przerostu bakteryjnego SIBO. Już na tym etapie warto wspomnieć, że nie wyleczysz SIBO w 100%, jeśli nie zadbasz o prawidłowe żywienie. To nie tylko kwestia wprowadzenia „jakiejś” diety low fodmap, znalezionej na przypadkowej stronie w internecie. Należy wprowadzić prawidłową dietę low fodmap, która będzie skutecznym elementem całego leczenia SIBO.
Zatem, jak powinna wyglądać dieta eliminacyjna w SIBO? Z jakich produktów korzystać? Które produkty trzeba koniecznie wykluczyć? Oprócz podstaw teorii, przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis, który sprawdzi się idealnie na tym etapie.
Zanim przejdziesz dalej, to wspomnę tylko o wyzwaniu „SIBO od A do Z”, dostępnym na MajAcademy, w którym znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, aby samodzielnie przejść przez cały proces leczenia SIBO czy IMO. Od początku do końca, efektywnie i bez nawrotu objawów.
Dieta w SIBO – jakie produkty wykluczyć?
Jak sama nazwa diety wskazuje – podczas leczenia żywieniowego SIBO wykluczamy z codziennej diety tzw. fodmap, czyli:
- fermentujące
- oligosacharydy
- disacharydy
- monosacharydy
- poliole
To tzw. żywność wysoko fermentująca, która potęguje objawy u osób z przewlekłymi problemami jelitowymi – nie tylko SIBO, ale też tak często spotykane IBS.
Wśród tych kategorii możemy wymienić długą listę składników, które należałoby wykluczyć z codziennego żywienia. Ale już w tym momencie warto wspomnieć, że dieta low fodmap jest dietą leczniczą w SIBO! Co oznacza, że powinna być stosowana w określonej sytuacji (leczenie SIBO, IMO, IBS), przez określony czas (wyłącznie do ustąpienia objawów) oraz w odpowiedni sposób – najlepiej pod opieką wyspecjalizowanego dietetyka klinicznego.
Dieta low fodmap nie może być traktowana, jako nowy styl życia i sposób żywienia, który będzie Ci towarzyszył już do końca życia. Jest zbyt mocno ograniczona, aby było to możliwe. Dlatego, nie zrażaj się na początku tym, że dieta w leczeniu SIBO daje mocne ograniczenia i obejmuje niewielką game produktów. To tylko etap przejściowy, który ma Ci zapewnić efektywne leczenie Twoich problemów z przewodem pokarmowym.
Co zatem wykluczyć, aby obserwować efekty w leczeniu SIBO?
Tak, jak wspomniano wcześniej – gama produktów, podlegających ograniczeniom jest stosunkowo duża. Dlatego, przygotowaliśmy dla Ciebie tabelę, w której znajdziesz wszystkie te produkty, dostępną na MajAcademy w zakładce „e-booki”. W oparciu o naszą tabelę i zbiór przepisów, jesteś w stanie przejść przez cały proces leczenia żywieniowego w bardzo efektywny, ale i przyjemny sposób!
Do produktów, które należy całkowicie wykluczyć w diecie przy SIBO zaliczamy, między innymi:
- cebula, czosnek, por
- nasiona roślin strączkowych, jak fasola i soczewica
- gruszki, jabłka, śliwki, daktyle
- miód, syrop daktylowy
- słone przekąski i dania typu fast-food
- niektóre rodzaje pieczywa, np. żytnie na zakwasie
- mleko krowie, śmietana
Ograniczeniom w diecie przy SIBO podlegają także produkty gotowe i żywność wysoko przetworzona, jak chociażby słodycze powszechnie dostępne w sklepach, gotowe posiłki, a nawet te zdrowe zamienniki. Problemem nie jest konkretny produkt, a składniki, z których jest on przygotowany! Dlatego, produkty powszechnie uważane za zdrowe (np. batoniki raw) nie będą odpowiednie w diecie przy SIBO, ponieważ zawierają daktyle, które są produktem wysoko fermentującym. Sytuacja wyglada podobnie z innymi „gotowcami”, które dla większości osób mogą okazać się bardzo dobrym wyborem, ale w diecie przy SIBO będą one „zakazane” w okresie leczenia przerostu bakteryjnego.
Problematyczne może okazać się także jedzenie poza domem. Nie jest to niemożliwe, ale dieta w SIBO daje spore ograniczenia nie tylko względem poszczególnych produktów, ale i przypraw. Dlatego, wybór posiłków w restauracji zwykle sprawia niemały problem. Choć, nie jest to niemożliwe! Niemniej, jeśli masz taką możliwość, to w trakcie leczenia i stosowania diety eliminacyjnej w SIBO, warto postawić na samodzielne gotowanie wszystkich potraw.
To tylko przykładowa lista składników, choć jest ich zdecydowanie więcej. To zniechęca wiele osób do dbania o swoje zdrowie. Ale możemy powiedzieć z doświadczenia, że „nie taki diabeł straszny”! Na podstawie dozwolonych produktów można skomponować świetne, szybkie i bardzo smaczne posiłki!
Dieta w SIBO – jakie produkty wybierać?
Wiemy już, jakie grupy produktów musimy wykluczyć z codziennej diety. Zatem, z jakich produktów korzystać w diecie przy SIBO? Tutaj pomocna będzie ta tabela produktów dozwolonych, dostępna na platformie, o której wspomniano wcześniej. Ale oprócz tego, przedstawię kilka grup produktów, z których bez ograniczeń możesz korzystać w diecie przy SIBO.
Co ważne, lista ta obejmuje wyłącznie produkty dozwolone bez ograniczeń. Co oznacza, że możesz zjeść tyle, ile chcesz, a nie będzie to miało żadnego, negatywnego wpływu na Twój proces leczenia. Ale oprócz tego, dieta w SIBO obejmuje także niewielką część produktów, które dozwolone są wyłącznie w ograniczonej ilości na dobę, np. 40g wafli ryżowych lub 30g awokado. Bardzo ważne jest to, aby nie przekraczać dozwolonej ilości takich składników. W naszej tabeli produkty dozwolone bez ograniczeń w diecie SIBO oznaczone są kolorem zielonym, a te dozwolone w ograniczonej ilości – kolorem pomarańczowym.
Do produktów w pełni dozwolonych podczas diety eliminacyjnej w SIBO zaliczamy m.in.:
- pierś z kurczaka, dorsz, krewetki
- mandarynki, pomarańcze, kiwi
- ziemniaki, marchew, pietruszkę
- pomidory, zielone ogórki
- ryż, kaszę jaglaną, komosę ryżową
- makaron gryczany i ryżowy
- oleje roślinne
- orzechy włoskie i laskowe
Oczywiście, tych produktów jest zdecydowanie więcej! Zresztą, przekonasz się za chwilę, jak pyszny i różnorodny jadłospis można przygotować, bazując wyłącznie na składnikach dozwolonych w diecie przy SIBO.
Wcześniej wspomniałam, że etap leczenia żywieniowego przy SIBO utrudnia korzystanie z produktów gotowych, słodkości czy jedzenia poza domem. Faktycznie, nie jest to zbyt proste, ale nie jest też niemożliwe! Jeśli chcesz skorzystać z takiej możliwości, to musisz wiedzieć, które składniki na liście czy które posiłki będą najlepszym rozwiązaniem.
W celu znalezienia produktów low fodmap, dostępnych w różnych sklepach, zachęcamy do skorzystania z naszej wyszukiwarki „polecane produkty spożywcze”. To niesamowite ułatwienie podczas robienia codziennych zakupów!
Ale oprócz tego, mamy dla Ciebie kilka niezłych propozycji, które mogą okazać się dobrym wyborem w restauracji, jeśli właśnie jesteś na diecie, dostosowanej pod SIBO.
- tatar wołowy – poproś o wykluczenie cebuli i ogórka kiszonego
- tatar z tuńczyka lub łososia – tutaj również poproś o wykluczenie cebuli
- sałatka z kurczakiem, składająca się z produktów dozwolonych – poproś o nie dodawanie sosu i samodzielnie polej ją oliwą
- stek wołowy z ziemniakami lub frytkami
- grillowana ryba
Mając świadomość tego, z jakich składników możesz korzystać na co dzień, bez większego problemu wybierzesz choć 1 posiłek w restauracji. Pamiętaj, że kelner ma prawo udzielić Ci szczegółowej informacji na temat składników dania oraz wszelkich alergenów.
Sprawdź również:
Dieta w SIBO – przykładowy jadłospis
Czy dieta w SIBO może być smaczna? Tak!
Czy dieta w SIBO może być urozmaicona? Tak!
Czy w diecie przy SIBO jest miejsce na domowe słodkości i fast-foody? Tak!
Sprawdź naszą propozycję na 1 dniowy jadłospis w leczeniu SIBO.
Śniadanie: szakszuka z ananasem
Składniki:
- 2 jajka
- 200g czerwonych pomidorów
- 70g czerwonej papryki słodkiej
- 70g cukinii
- 50g świeżego ananasa
- 5g oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cynamon, słodka papryka, kumin
- 2 wafle ryżowe
Wszystkie warzywa i ananas pokrój w kostkę i podduś na oliwie. W razie potrzeby, wlej trochę wody i duś na niewielkim ogniu do momentu, aż ananas i warzywa będą miękkie. Powinien powstać gęsty sos. Całość dokładnie przypraw. Gdy odparuje zamiar wody, wbij jajka i duś po przykryciem do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Gotową szakszukę podaj z waflami.
Obiad: burger drobiowy
Składniki:
- 70g bułki z mąki 2ab
- 30g awokado
- 130g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 5g oliwy z oliwek
- 50g pomidora
- 50g zielonego ogórka
- 10g roszponki
- 10g majonezu light
- 5g ketchupu
- sól, pieprz
Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i uformuj burgera. Posmaruj go z obu stron oliwą i usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Bułkę przekrój na pół i jedną połówkę posmaruj awokado, a drugą ketchupem i majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na to wyłóż gotowego kotleta, roszponkę, plasterki ogórka i pomidora.
Przekąska: owocowe smoothie bowl
Składniki:
- 180g jogurtu naturalnego bez laktozy
- 50g mleka migdałowego bez cukru
- 150g mrożonych truskawek
- 50g mrożonych jagód
- 50g mrożonych malin
- 10g masła orzechowego
- 10g płatków migdałów
- 10g orzechów włoskich
- 5g nasion lnu
Wszystkie składniki, poza migdałami, orzechami i lnem zblenduj na gładką masę. Jeśli wykorzystasz owoce mrożone, to smoothie będzie miało świetną konsystencję lodów! Gotowe smoothie przełóż do miseczki. Udekoruj płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami i nasionami lnu. Możesz także zostawić kilka owoców do dekoracji.
Kolacja: sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Składniki:
- 130g tuńczyka w sosie własnym
- 50g roszponki
- 120g pomidorów koktajlowych
- 120g ogórka konserwowego
- 50g selera konserwowego
- 30g ciecierzycy
- 10g oliwy z oliwek
- 5g musztardy
- 5g syropu klonowego
- 35g pieczywa bezglutenowego low fodmap
Z tuńczyka i warzyw przygotuj sałatkę. Z oliwy, musztardy i syropu klonowego przygotuj sos i polej nic całość. Gotową sałatkę podaj z pieczywem.