Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl
Jaka dieta przy SIBO

Jaka dieta przy SIBO

SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego jest coraz powszechniejszym problemem wśród naszych pacjentów. Dotyka zarówno kobiet, jak i mężczyzn w różnym wieku. Niestety, na SIBO chorują również dzieci. Problem zaburzeń jelitowych jest ogromny i z każdym tygodniem zgłasza się do Nas coraz więcej osób, które potrzebują pomocy.

Owoc w tle

Zanim przejdziemy do diety w SIBO, to wyjaśnijmy po krótce, czym tak właściwie to SIBO jest i skąd się bierze?

Jak wspomniano powyżej – SIBO, to przerost bakterii w jelicie cienkim. Wyróżniamy SIBO wodorowe (nadmiar bakterii wodorowych), SIBO metanowe, zwane IMO (nadmiar archeonów metanu), SIBO wodorowo-metanowe (nadmiar obu rodzajów bakterii) oraz SIBO siarkowodorowe – najtrudniejsze do wykrycia, ponieważ na pierwszy rzut oka badania wyglądają prawidłowo.

SIBO można zdiagnozować na podstawie oddechowego testu wodorowo-metanowego, które jest najdokładniejszym sposobem wykrycia tego zaburzenia. Wyjątkiem jest SIBO siarkowodorowe. W tym momencie, niestety nie mamy dostępu do badania, które jednoznacznie potwierdzi lub wykluczy ten rodzaj przerostu. O jego istnieniu możemy domniemać na podstawie testu wodorowo-metanowego oraz towarzyszących objawów.

Leczenie SIBO jest bardzo specyficzne, ponieważ kuracja samego przerostu jest ostatnim etapem całego procesu. Cechą charakterystyczną SIBO czy IMO jest to, że wynikają one z innych zaburzeń i są tylko konsekwencją problemów czy chorób, z którymi walczy organizm. Efektywne i prawidłowe leczenie SIBO składa się z kilku kluczowych elementów. Należą do nich:

  • prawidłowa diagnostyka SIBO oraz potencjalnych jego przyczyn
  • znalezienie oraz wyleczenie przyczyny SIBO (jeśli jest to możliwe)
  • antybiotykoterapia w kierunku SIBO 
  • dieta low fodmap, składająca się z etapu eliminacji, etapu reintrodukcji oraz etapu obserwacji tolerancji indywidualnej na poszczególne produkty spożywcze 

W dzisiejszym artykule skupimy się na punkcie czwartym, a konkretniej – na diecie eliminującej fodmap, które jest jednym z kluczowych elementów całego leczenia przerostu bakteryjnego SIBO. Już na tym etapie warto wspomnieć, że nie wyleczysz SIBO w 100%, jeśli nie zadbasz o prawidłowe żywienie. To nie tylko kwestia wprowadzenia „jakiejś” diety low fodmap, znalezionej na przypadkowej stronie w internecie. Należy wprowadzić prawidłową dietę low fodmap, która będzie skutecznym elementem całego leczenia SIBO.

Zatem, jak powinna wyglądać dieta eliminacyjna w SIBO? Z jakich produktów korzystać? Które produkty trzeba koniecznie wykluczyć? Oprócz podstaw teorii, przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis, który sprawdzi się idealnie na tym etapie.

Zanim przejdziesz dalej, to wspomnę tylko o wyzwaniu „SIBO od A do Z”, dostępnym na MajAcademy, w którym znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, aby samodzielnie przejść przez cały proces leczenia SIBO czy IMO. Od początku do końca, efektywnie i bez nawrotu objawów.  

Dieta w SIBO – jakie produkty wykluczyć?

Jak sama nazwa diety wskazuje – podczas leczenia żywieniowego SIBO wykluczamy z codziennej diety tzw. fodmap, czyli:

  • fermentujące 
  • oligosacharydy
  • disacharydy
  • monosacharydy 
  • poliole 

To tzw. żywność wysoko fermentująca, która potęguje objawy u osób z przewlekłymi problemami jelitowymi – nie tylko SIBO, ale też tak często spotykane IBS.

Wśród tych kategorii możemy wymienić długą listę składników, które należałoby wykluczyć z codziennego żywienia. Ale już w tym momencie warto wspomnieć, że dieta low fodmap jest dietą leczniczą w SIBO! Co oznacza, że powinna być stosowana w określonej sytuacji (leczenie SIBO, IMO, IBS), przez określony czas (wyłącznie do ustąpienia objawów) oraz w odpowiedni sposób – najlepiej pod opieką wyspecjalizowanego dietetyka klinicznego.

Dieta low fodmap nie może być traktowana, jako nowy styl życia i sposób żywienia, który będzie Ci towarzyszył już do końca życia. Jest zbyt mocno ograniczona, aby było to możliwe. Dlatego, nie zrażaj się na początku tym, że dieta w leczeniu SIBO daje mocne ograniczenia i obejmuje niewielką game produktów. To tylko etap przejściowy, który ma Ci zapewnić efektywne leczenie Twoich problemów z przewodem pokarmowym. 

Co zatem wykluczyć, aby obserwować efekty w leczeniu SIBO?

Tak, jak wspomniano wcześniej – gama produktów, podlegających ograniczeniom jest stosunkowo duża. Dlatego, przygotowaliśmy dla Ciebie tabelę, w której znajdziesz wszystkie te produkty, dostępną na MajAcademy w zakładce „e-booki”. W oparciu o naszą tabelę i zbiór przepisów, jesteś w stanie przejść przez cały proces leczenia żywieniowego w bardzo efektywny, ale i przyjemny sposób!

Do produktów, które należy całkowicie wykluczyć w diecie przy SIBO zaliczamy, między innymi:

  • cebula, czosnek, por 
  • nasiona roślin strączkowych, jak fasola i soczewica 
  • gruszki, jabłka, śliwki, daktyle 
  • miód, syrop daktylowy 
  • słone przekąski i dania typu fast-food
  • niektóre rodzaje pieczywa, np. żytnie na zakwasie 
  • mleko krowie, śmietana 

Ograniczeniom w diecie przy SIBO podlegają także produkty gotowe i żywność wysoko przetworzona, jak chociażby słodycze powszechnie dostępne w sklepach, gotowe posiłki, a nawet te zdrowe zamienniki. Problemem nie jest konkretny produkt, a składniki, z których jest on przygotowany! Dlatego, produkty powszechnie uważane za zdrowe (np. batoniki raw) nie będą odpowiednie w diecie przy SIBO, ponieważ zawierają daktyle, które są produktem wysoko fermentującym. Sytuacja wyglada podobnie z innymi „gotowcami”, które dla większości osób mogą okazać się bardzo dobrym wyborem, ale w diecie przy SIBO będą one „zakazane” w okresie leczenia przerostu bakteryjnego. 

Problematyczne może okazać się także jedzenie poza domem. Nie jest to niemożliwe, ale dieta w SIBO daje spore ograniczenia nie tylko względem poszczególnych produktów, ale i przypraw. Dlatego, wybór posiłków w restauracji zwykle sprawia niemały problem. Choć, nie jest to niemożliwe! Niemniej, jeśli masz taką możliwość, to w trakcie leczenia i stosowania diety eliminacyjnej w SIBO, warto postawić na samodzielne gotowanie wszystkich potraw.

To tylko przykładowa lista składników, choć jest ich zdecydowanie więcej. To zniechęca wiele osób do dbania o swoje zdrowie. Ale możemy powiedzieć z doświadczenia, że „nie taki diabeł straszny”! Na podstawie dozwolonych produktów można skomponować świetne, szybkie i bardzo smaczne posiłki!

Dieta w SIBO – jakie produkty wybierać?

Wiemy już, jakie grupy produktów musimy wykluczyć z codziennej diety. Zatem, z jakich produktów korzystać w diecie przy SIBO? Tutaj pomocna będzie ta tabela produktów dozwolonych, dostępna na platformie, o której wspomniano wcześniej. Ale oprócz tego, przedstawię kilka grup produktów, z których bez ograniczeń możesz korzystać w diecie przy SIBO.

Co ważne, lista ta obejmuje wyłącznie produkty dozwolone bez ograniczeń. Co oznacza, że możesz zjeść tyle, ile chcesz, a nie będzie to miało żadnego, negatywnego wpływu na Twój proces leczenia. Ale oprócz tego, dieta w SIBO obejmuje także niewielką część produktów, które dozwolone są wyłącznie w ograniczonej ilości na dobę, np. 40g wafli ryżowych lub 30g awokado. Bardzo ważne jest to, aby nie przekraczać dozwolonej ilości takich składników. W naszej tabeli produkty dozwolone bez ograniczeń w diecie SIBO oznaczone są kolorem zielonym, a te dozwolone w ograniczonej ilości – kolorem pomarańczowym.

Do produktów w pełni dozwolonych podczas diety eliminacyjnej w SIBO zaliczamy m.in.:

  • pierś z kurczaka, dorsz, krewetki 
  • mandarynki, pomarańcze, kiwi 
  • ziemniaki, marchew, pietruszkę 
  • pomidory, zielone ogórki 
  • ryż, kaszę jaglaną, komosę ryżową
  • makaron gryczany i ryżowy
  • oleje roślinne 
  • orzechy włoskie i laskowe 

Oczywiście, tych produktów jest zdecydowanie więcej! Zresztą, przekonasz się za chwilę, jak pyszny i różnorodny jadłospis można przygotować, bazując wyłącznie na składnikach dozwolonych w diecie przy SIBO.

Wcześniej wspomniałam, że etap leczenia żywieniowego przy SIBO utrudnia korzystanie z produktów gotowych, słodkości czy jedzenia poza domem. Faktycznie, nie jest to zbyt proste, ale nie jest też niemożliwe! Jeśli chcesz skorzystać z takiej możliwości, to musisz wiedzieć, które składniki na liście czy które posiłki będą najlepszym rozwiązaniem.

W celu znalezienia produktów low fodmap, dostępnych w różnych sklepach, zachęcamy do skorzystania z naszej wyszukiwarki „polecane produkty spożywcze”. To niesamowite ułatwienie podczas robienia codziennych zakupów! 

Ale oprócz tego, mamy dla Ciebie kilka niezłych propozycji, które mogą okazać się dobrym wyborem w restauracji, jeśli właśnie jesteś na diecie, dostosowanej pod SIBO.

  • tatar wołowy – poproś o wykluczenie cebuli i ogórka kiszonego 
  • tatar z tuńczyka lub łososia – tutaj również poproś o wykluczenie cebuli 
  • sałatka z kurczakiem, składająca się z produktów dozwolonych – poproś o nie dodawanie sosu i samodzielnie polej ją oliwą
  • stek wołowy z ziemniakami lub frytkami 
  • grillowana ryba 

Mając świadomość tego, z jakich składników możesz korzystać na co dzień, bez większego problemu wybierzesz choć 1 posiłek w restauracji. Pamiętaj, że kelner ma prawo udzielić Ci szczegółowej informacji na temat składników dania oraz wszelkich alergenów. 

Dieta w SIBO – przykładowy jadłospis 

Czy dieta w SIBO może być smaczna? Tak!
Czy dieta w SIBO może być urozmaicona? Tak!
Czy w diecie przy SIBO jest miejsce na domowe słodkości i fast-foody? Tak!

Sprawdź naszą propozycję na 1 dniowy jadłospis w leczeniu SIBO.

Śniadanie: szakszuka z ananasem 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 200g czerwonych pomidorów 
  • 70g czerwonej papryki słodkiej 
  • 70g cukinii
  • 50g świeżego ananasa 
  • 5g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cynamon, słodka papryka, kumin 
  • 2 wafle ryżowe 

Wszystkie warzywa i ananas pokrój w kostkę i podduś na oliwie. W razie potrzeby, wlej trochę wody i duś na niewielkim ogniu do momentu, aż ananas i warzywa będą miękkie. Powinien powstać gęsty sos. Całość dokładnie przypraw. Gdy odparuje zamiar wody, wbij jajka i duś po przykryciem do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Gotową szakszukę podaj z waflami.

Obiad: burger drobiowy 

Składniki:

  • 70g bułki z mąki 2ab
  • 30g awokado 
  • 130g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 5g oliwy z oliwek
  • 50g pomidora 
  • 50g zielonego ogórka 
  • 10g roszponki 
  • 10g majonezu light 
  • 5g ketchupu 
  • sól, pieprz

Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i uformuj burgera. Posmaruj go z obu stron oliwą i usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Bułkę przekrój na pół i jedną połówkę posmaruj awokado, a drugą ketchupem i majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na to wyłóż gotowego kotleta, roszponkę, plasterki ogórka i pomidora. 

Przekąska: owocowe smoothie bowl 

Składniki:

  • 180g jogurtu naturalnego bez laktozy 
  • 50g mleka migdałowego bez cukru 
  • 150g mrożonych truskawek 
  • 50g mrożonych jagód
  • 50g mrożonych malin 
  • 10g masła orzechowego 
  • 10g płatków migdałów 
  • 10g orzechów włoskich 
  • 5g nasion lnu 

Wszystkie składniki, poza migdałami, orzechami i lnem zblenduj na gładką masę. Jeśli wykorzystasz owoce mrożone, to smoothie będzie miało świetną konsystencję lodów! Gotowe smoothie przełóż do miseczki. Udekoruj płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami i nasionami lnu. Możesz także zostawić kilka owoców do dekoracji. 

Kolacja: sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki:

  • 130g tuńczyka w sosie własnym 
  • 50g roszponki 
  • 120g pomidorów koktajlowych 
  • 120g ogórka konserwowego 
  • 50g selera konserwowego 
  • 30g ciecierzycy 
  • 10g oliwy z oliwek 
  • 5g musztardy 
  • 5g syropu klonowego 
  • 35g pieczywa bezglutenowego low fodmap 

Z tuńczyka i warzyw przygotuj sałatkę. Z oliwy, musztardy i syropu klonowego przygotuj sos i polej nic całość. Gotową sałatkę podaj z pieczywem.

Tło
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji