Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl
Dieta hiszpańska

Dieta hiszpańska

Dieta hiszpańska, to bardzo restrykcyjna dieta, którą stosuje się przez okres dwóch tygodni. Jest to dieta niskokaloryczna podczas, której należy bardzo dokładnie liczyć spożywane kalorie. Dzienny limit kalorii na diecie hiszpańskiej wynosi 1300 kcal. Zwolennicy diety hiszpańskiej zapewniają, że jest to dieta dobrze skomponowana i zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany oraz tłuszcze, a także odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.

Owoc w tle

Dieta hiszpańska należy do diet odchudzających – inaczej zwanych redukcyjnymi. Twórcy tej diety zalecają, aby w jednym posiłku nie przekraczać 160 kcal. Dodatkowo, należy zwracać uwagę na to, aby w 100g posiłku nie przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Stosując dietę hiszpańską zaleca się spożywać od 4 do 5 posiłków na dobę, zachowując 3-4 godzinne przerwy pomiędzy nimi. 

Dieta hiszpańska – jadłospis

W diecie hiszpańskiej zaleca się spożywanie w każdym posiłku warzyw oraz owoców. Najlepiej, aby były to produkty surowe (mogą być również mrożone). Białko powinno pochodzić z chudego mięsa, ryb a także strączków, jajek i nabiału. Z kolei źródłem węglowodanów powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pieczywo z pełnego przemiału, grube kasze, makarony, płatki czy na przykład dziki brązowy ryż.

Będą na diecie hiszpańskiej, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Powinno wypijać się około 2 litrów płynów, z czego 1 litr powinna stanowić woda. Dopuszczalne jest spożycie niewielkiej ilości stuprocentowych soków owocowych. Sporadycznie można pozwolić sobie na zjedzenie 2 kostek mlecznej czekolady lub drożdżowego rogalika.

W internecie dieta hiszpańska nazywana jest często dietą dla zapracowanych lub zabieganych. Wynika to z faktu, że dopuszcza ona spożywanie tzw. gotowców czyli na przykład tuńczyka z puszki, mrożonych warzyw, mrożonych owoców lub fasoli z puszki. Twórcy diety zapewniają, że przygotowanie posiłku nie zajmie więcej niż kilkanaście minut.

Jak w przypadku większości diet, dieta hiszpańska wyklucza spożywanie słodyczy, fast foodów. Słodkich napojów, tłustych mięs oraz przetworzonych produktów mięsnych.

Kto nie powienien stosować diety hiszpzpańskiej

Diety o kaloryczności 1300 kcal nie powinny być stosowane u większości pacjentów. Szczególnie, powinny jej unikać kobiety w ciąży, mamy karmiące piersią, młodzież w okresie dojrzewania, osoby z niedoborami witaminowymi oraz chore. Należy pamiętać, że diety niskokaloryczne nie wpływają dobrze na układ hormonalny kobiet. Stosowanie takiego stylu odżywiania może skutkować zaburzeniami miesiączkowania, zatrzymaniem miesiączki oraz rozregulowaniem pracy tarczycy. 

A to tylko kilka z możliwych powikłań niskokalorycznych diet.

Jak długo stosować dietę hiszpańską?

Twórcy diety hiszpańskiej rekomendują nie dłuższy czas stosowania, niż 2 tygodnie. Zwolennicy podkreślają, że stosując się do wszystkich zaleceń tej diety można zredukować masę ciała o 3 kilogramy w ciągu pierwszego tygodnia oraz kolejne 3 kilogramy w ciągu drugiego tygodnia. Dzięki diecie można zobaczyć w sumie 6 kilogramów mniej na wadze.

Skutki uboczne diet niskokalorycznych

Stosując dietę hiszpańską narażamy się na problemy hormonalne oraz można się spodziewać efektu jo-jo po jej zakończeniu. Należy mieć świadomość, że tylko trwała zmiana nawyków żywieniowych może zagwarantować nam stałą, należną masę ciała. Praktycznie wszystkie niskokaloryczne diety, pozwalające zredukować w szybkim czasie znaczną ilość kilogramów niosą za sobą ryzyko efektu jo-jo. Twórcy diety zalecają powolne wychodzenie z diety hiszpańskiej. Polega ono na tym, że po zakończonej diecie należy spożywać przez tydzień 1500 kcal, a następnie wrócić do codziennej, dobrze zbilansowanej diety.

Sprawdź także:

Hiszpańska dieta ketogeniczna

Hiszpańska dieta ketogeniczna, to coś na kształt połączenia diety śródziemnomorskiej z dietą ketogeniczą. W internecie tego typu dieta nazywana jest również dietą ketogeniczną śródziemnomorską. 

Zwolennicy tej diety zapewniają, że dzięki niej obniżymy oraz ustabilizujemy poziom glukozy we krwi, obniżymy ciśnienie tętnicze oraz zredukujemy stany zapalne w organizmie. Dodatkowo ma ona powodować redukcję masy ciała oraz zmniejszenie obwodów, wzrost ilości dobrego cholesterolu, zmniejszenie stężenia trójglicerydów oraz zredukować stłuszczenie wątroby. Osoby na diecie keto śródziemnomorskiej mogą również zmniejszyć objawy zespołu metabolicznego.

Co można spożywać na ketogenicznej diecie śródziemnomorskiej?

Dieta ta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczów, szczególnie tłuszczów roślinnych oraz tych pochodzących z ryb. Należy włączyć do swojego jadłospisu tłuste ryby oraz owoce morza, mięso drobiowe, jajka, oliwę z oliwek, olej z awokado, warzywa o niskiej zawartości węglowodanów (liściaste, kapustne), owoce o niskie zawartości węglowodanów.

W umiarkowanych ilościach można spożywać orzechy oraz nasiona, takie jak na przykład orzechy brazylijskie, siemię lniane, chia, tłusty nabiał, owoce takie jak jagody, jeżyny czy truskawki, mięso czerwone (wieprzowe, wołowe, cielęcina, jagnięcina) oraz tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe (olej kokosowy, masło).

Stosując dietę ketogeniczną śródziemnomorską należy wykluczyć ze swojego jadłospisu zboża, cukier, owoce (jabłka, banany oraz pomarańcze), ziemniaki, bataty.

Wady i zalety diety hiszpańskiej

Zaletami diety hiszpańskiej jest duża ilość warzyw oraz owoców, produktów będących źródłem białka oraz pełnoziarnistych zbóż. Dodatkowo, wyklucza ona spożywanie produktów niekorzystnie wpływających na zdrowie, takich jak słodycze czy fast foody. Twórcy polecają spożywanie mrożonek dzięki czemu dużą zaletą diety hiszpańskiej jest szybkość przygotowywania posiłków. 

Jednak, dieta hiszpańska ma również wiele wad. Główną wadą jest niska kaloryczność. Mało która osoba ma zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 1300 kcal. Tak niska kaloryczność może powodować zbyt szybką utratę kilogramów, efekt jo-jo, zaburzenia gospodarki hormonalnej, spadki energii oraz kłopoty z koncentracją.

W przypadku konieczności zredukowania masy ciała najlepiej udać się na wizytę do lekarza lub dietetyka klinicznego w celu dopasowania odpowiedniego modelu żywienia i wprowadzenia dobrze zbilansowanej diety

Tło
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji