Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl
Dieta Kopenhaska

Dieta Kopenhaska

Diety alternatywne są uznawane za sposób żywienia, który odbiega od typowego wśród społeczności. Opierają się one bowiem na ograniczeniu spożywaniu pewnych produktów spożywczych lub modyfikowaniu proporcji makroskładników. Do takich diet jest też zaliczana dieta kopenhaska.

Owoc w tle

Jeśli zastanawiasz się, czy warto opierać swój jadłospis na zasadach tej diety, to warto przeczytać dalszą część artykułu. 

Czym jest dieta kopenhaska i jakie są jej założenia?

Niegdyś dieta kopenhaska wzbudzała spore zainteresowanie, ponieważ w latach 1990-2009 tę dietę przestrzegało 1,1-28,8% osób. Z kolei w latach 2010-2018 stosowało ją już jedynie 1,4% osób

Czy faktycznie jest to zdrowy model żywieniowy? 

Dieta kopenhaska jest zaliczana do bardzo restrykcyjnych diet, która dla wielu osób może być problematyczna, z uwagi na spożywanie ściśle określonych posiłków. To dieta trzynastodniowa, która opiera się na 3 posiłkach dziennie oraz dostarczaniu (tylko!) od 200 do 900 kcal. Jeśli chodzi o żywność, która jest na tej diecie dozwolona to produkty białkowe, w zamian za ograniczenie węglowodanów oraz tłuszczu

Skupia się na chudym mięsie, jajkach, sałacie oraz czarnej kawie.

Kwestia nawodnienia także została uwzględniona i powinno być dostarczane do organizmu 2 litry płynów tj. niegazowana woda mineralna i zielona herbata – to akurat nie budzi zastrzeżeń. Prawdziwa dieta kopenhaska również uwzględnia konkretne pory posiłków: obiad powinien być spożywany pomiędzy godz. 12-14, natomiast kolacja przed 18.  

A skoro ten model żywieniowy nie jest najlepszy w kontekście zdrowia (o których wspomnę za chwilę), to powstała nowa dieta kopenhaska, która jest zdrowszym zamiennikiem i modyfikacją klasycznych założeń tej diety.

Jak to zatem wygląda?

  • zwiększenie kaloryczności do 1200 kcal;
  • tak samo jak w klasycznej wersji trwa 13 dni;
  • składa się z 5 posiłków (3 głównych i 2 przekąsek);
  • przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić maksymalnie 3 godziny;
  • co najmniej 2 litry płynów dziennie;
  • ważną kwestią jest to, że nowa dieta kopenhaska nie zakłada eliminowania żadnej grupy produktów spożywczych;
  • w nowym założeniu dopuszcza się możliwość wykonywania aktywności fizycznej, natomiast ze względu na dalej niską kaloryczność nie powinny one być zbyt intensywne.

Wiemy już, jakie są założenia diety kopenhaskiej, to teraz przejdźmy do aspektu zdrowotnego i efektów, jakie można uzyskać będąc na tej diecie. 

Sprawdź nasze usługi:

Dieta kopenhaska – efekty

Większość osób, chcąc przejść na którąkolwiek dietę alternatywną ma w głowie jedną myśl – jakie osiągnę efekty? A wyszukiwarka internetowa w głównej mierze opierają się na hasłach typu „dieta kopenhaska efekty po tygodniu”. Dlatego prześledźmy, jakie można faktycznie uzyskać efekty.

Według wyników badania (Hamułka i współaut. 2003.) przestrzeganie zasad diety kopenhaskiej wiązało się z:

  • niedoborem energii (od 171 do 464 kcal/dzień);
  • zbyt małą podażą białka (o blisko 40%), tj. około 35 g/dzień;
  • niewystarczającą ilością węglowodanów – spożywanie mniej niż 50-100g/dziennie
  • bardzo małą ilość błonnika – zaledwie 4,7 g/dzień
  • zbyt dużym procentem energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • cholesterolem przewyższającym poziom 300 mg;
  • niedoborem składników mineralnych tj. wapnia, żelaza, miedzi, magnezu, cynku – i to oceniono, że najniższą zawartością składników mineralnych cechuje się właśnie dieta kopenhaska. 
  • niedoborem witamin tj. B1, B2, B6, C, E;

Warto podkreślić, że w przeglądzie popularnych diet alternatywnych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w diecie Kopenhaskiej, gdzie jedynie witamina A była dostarczana powyżej normy na bezpiecznym poziomie. Dodatkowo jako jedyna (!) z porównywanych diet wiązała się niedoborem witaminy B6, C oraz E. 

I faktycznie osoby, które chcą zredukować swoją masę ciała to osiągną swój cel i to w dość szybkim czasie, ale:

  • Dieta Kopenhaska to dieta niezbilansowana w makro i mikroskładniki, które stanowią podstawę zdrowej diety;
  • Poprzez tak szybki spadek masy ciała występuje ryzyko efektu jo-jo;
  • To dieta bardzo restrykcyjna, która poprzez postrzeganie żywności jako „dobrej i złej” może prowadzić do zachowań ortoreksyjnych;
  • Nie prowadzi do zmiany nawyków żywieniowych;

Dieta kopenhaska – opinie

Przeglądając fora internetowe można natrafić na temat diety kopenhaskiej i dzielące się opiniami wpisy internautów. Niestety głównie są to opinie bardzo negatywne, tj. 

  • „schudłam około 13 kilogramów, wróciło 20” – czyli tak jak wspomniałam wcześniej dieta wiąże ze sobą ryzyko efektu jo-jo, a czasami tak jak w tym przypadku utracone kilogramy wrócą i to z nadwyżką. Niestety takich opinii jest najwięcej.
  • „był to szok dla organizmu i byłam na tyle słaba, że trzęsły mi się ręce” – fakt, dieta jest tak niskokaloryczna, że możemy być pozbawieni normalnego funkcjonowania;
  • „mój brat stosował tą dietę, później trafił do szpitala (z innego powodu) i gdy przyszły wyniki jego badań krwi lekarka była przerażona” – ten aspekt również wcześniej poruszaliśmy, gdy dieta jest tak niedoborowa w składniki mineralne i witaminy to nic dziwnego, że nasz organizm „wariuje”.
  • „wytrzymałam 9 dni, czułam się fatalnie, ostatniego dnia zwymiotowałam na talerz, schudłam 6 kg, a do miesiąca wróciło mi już 8 kg” – dieta ta wiąże się z obniżonym samopoczuciem i złym stanem również na tle psychicznym. 

Dieta kopenhaska – jadłospis

Na końcu chciałabym przedstawić, jak wygląda dokładny jadłospis na diecie kopenhaskiej. Jadłospis ten jest naprawdę „okrojony”, składa się z 3 posiłków i tak jak wspomniałam wcześniej nie stanowi elementu zbilansowanej diety, ale warto wiedzieć, jak on wygląda.

Dzień 1 i 8: 

czarna kawa z łyżeczką cukru | jajecznica z 2 jajek, pomidor, ogórek | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z dodatkiem oliwy z oliwek

Dzień 2 i 9: 

czarna kawa z łyżeczką cukru | plaster chudej wędliny, jogurt naturalny | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z dodatkiem oliwy z oliwek

Dzień 3 i 10: 

czarna kawa z łyżeczką cukru | chuda gotowana ryba z plastrem cytryny | kompot z owoców, jogurt naturalny

Dzień 4 i 11: 

marchewka | gotowany dorsz | 2 jajka ze szpinakiem

Dzień 5 i 12: 

czarna kawa z łyżeczką cukru | pierś z kurczaka z liśćmi sałaty skropionymi oliwa z oliwek | serek wiejski z rzodkiewką

Dzień 6 i 13: 

herbata bez cukru | befsztyk z sałata i szklanką ugotowanych brokułów | 2 jajka na twardo z marchewką

Dzień 7: 

czarna kawa z łyżeczką cukru | pierś z kurczaka, owoc

Podsumowując, 

Pocieszające jest to, że aktualnie mniej osób niż kilkanaście lat temu, stosuje dietę kopenhaską, co może wiązać się z rosnącą świadomością żywieniową. 

Z kolei osoby, które chcą przejść na dieta kopenhaską muszą mieć świadomość, że jest to dieta bardzo restrykcyjna, niezbilansowana w niezbędne dla życia makroskładniki (białka, węglowodany i tłuszcze), ale również wiążąca się z wystąpieniem znacznych niedoborów składników mineralnych i witamin, przez co stosując tę dietę może dojść do zaburzeń funkcjonowania narządów w organizmie, obniżenia samopoczucia czy pojawienia się stanów depresyjnych

Jeśli naprawdę czujesz już frustrację, która zrodziła się poprzez niepowodzenia związane np. ze zmniejszeniem masy ciała – udaj się do dietetyka, który zaplanuje Twoje żywienie w taki sposób, że osiągniesz stopniowo swój cel, z zachowaniem zdrowia, do tego będziesz czuć się świetnie i bez tak drastycznych wyrzeczeń. 

Źródła bibliograficzne:

  1. Kołlajtis-Dołowy A., Jeruszka-Bielak M., Wawrzyniak A.: Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji. KOSMOS Vol. 68, 1, 185–200, 2019
  2. Hamułka J., Wawrzyniak A., Targowska E.: Ocena wartości odżywczej wybranych diet odchudzających publikowanych w prasie. ROCZN. PZH 2007, 58, NR 2, 427-435
Tło
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji