Dieta tęczowa
Tęczowa dieta - dieta, która zakłada jedzenie jak największej ilości kolorowych produktów spożywczych - najlepiej warzyw i owoców. Każdego należy jeść produkty w innym kolorze. Oprócz owoców i warzyw dieta zakłada spożywanie niewielkiej ilości produktów białkowych takich jak mięso, ryby czy produktów zbożowych.
Tęczowa dieta – na czym polega?
Dieta ta polega tak jak było wcześniej wspomniane na spożywaniu różnokolorowych produktów spożywczych, najlepiej jeśli są to oczywiście warzywa i owoce. Bazując na tej grupie produktów spożywczych najłatwiej też spełnić ten warunek.
Najlepiej, aby każdego dnia produkty spożywane różniły się kolorem.
Dieta ta bazuje na 3 głównych posiłkach oraz 2 mniejszych przekąskach. Zakłada również ograniczenie ilości dostarczanych kalorii.
Tęczowa dieta – zasady
Oprócz ogólnego opisu na czym dieta polega ma ona również swoje zasady – do każdego dnia tygodnia przypisany jest kolor.
Dzień 1 – kolor żółty
W tym dniu spożywamy żółte owoce i warzywa np. cytryny, banany, pomarańcze, żółtą paprykę, kukurydzę.
Dzień 2 – kolor czerwony
W tym dniu spożywamy warzywa i owoce czerwone, np. maliny, truskawki, pomidor, czerwoną paprykę
Dzień 3 – kolor niebieski
W tym dniu spożywamy winogrona, jagody, borówki, śliwki.
Dzień 4 – kolor zielony
W tym dniu spożywamy warzywa i owoce o kolorze zielonym np. sałatę, brokuł, ogórek, awokado.
Dzień 5 – kolor pomarańczowy
W tym dniu królują produkty o kolorze pomarańczowym np. bataty, marchew, pomarańcze, dynia.
Dzień 6 – kolor fioletowy
W w tym dniu wybieramy produkty o kolorze fioletowym np. czerwona cebula, figi, oliwki, bakłażan.
Dzień 7 – kolor różowy
W tym dniu spożywamy produkty o różowej barwie np. Buraki, grejpfrut, rzodkiew
Dieta tęczowa – jadłospis
Zgodnie z powyższymi wskazówkami przedstawiamy Wam przykładowy jadłospis. Dopasowany jest do pierwszego dnia, jednak może ona stanowić bazę pod jadłospis na tęczowej diecie pod warunkiem,że wymienia się owoce i warzywa w odpowiednim kolorze.
śniadanie: owsianka z bananem
II śniadanie: sałatka z zółtą papryką
Obiad: grillowany indyk z kukurydzą na parze i kaszą jaglaną
Podwieczorek: pomarańcza
Kolacja: żółty koktajl z mango
Dieta tęczowa – przepisy
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na posiłki podczas stosowania diety tęczowej.
- Niebieski koktajl
składniki:
- pół szklanki jagód czarnych
- łyżeczka siemienia lnianego
- mleko migdałowe
przygotowanie:
składniki dokładnie zblenduj
- Czerwone smoothie bowl
składniki:
- 0,5 szklanki truskawek
- garść malin
- łyżka płatków owsianych
przygotowanie:
Owoce zblenduj, przełóż do miski. Udekoruj płatkami.
- Zielona sałatka z awokado
składniki:
- pół awokado
- ¼ brokuła
- garść szpinaku
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Brokuła rozdrobnij na mniejsze części i ugotuj do miękkości, awokado pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą.
- Pieczone bataty
składniki:
- 1 batat
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kurkuma
przygotowanie:
Batata obierz i pokrój w podłużne paski. Polej oliwą i dopraw. Piecz w 220 stopniach przez 30 minut
Dieta tęczowa – wady
Wadą diety tęczowej jest to, że z założenia dostarcza niewielką ilość energii oraz bazuje na małej ilości grup produktów spożywczych , przez co łatwo o niedobory i ich konsekwencje.
Tęczowa dieta – zalety
Główną zaletą opisywanej przez nas diety jest wysokie spożycie warzyw i owoców, które powinny stanowić fundament naszej diety. Kolejną korzyścią jest różnorodność produktów roślinnych, na której dieta bazuje.
Dieta tęczowa – podsumowanie
Dieta tęczowa ma wady i zalety, które przedstawiliśmy powyżej. Zasadna może być inspiracja dietą tęczową przy komponowaniu różnorodnych posiłków, jednak ze względu na to, że z założenia jest to dieta uboga w składniki odżywcze takie jak białko, czy tłuszcze oraz ogranicza produkty zbożowe i istnieje ryzyko niedoborów warto dietę zbilansować i dopasować pod swoje indywidualne zapotrzebowanie.