Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl
Czy szybkie odchudzanie jest zdrowe?

Czy szybkie odchudzanie jest zdrowe?

Temat odchudzania pojawia się często w wśród ludzi, w mediach społecznościowych, a nawet podczas rozmów przy rodzinnym stole. Dążymy do jak najlepszej i atrakcyjnej sylwetki, a jako klucz do jej uzyskania uznajemy diety odchudzające i/lub aktywność fizyczną. Niestety w większość “magiczne” sposoby dietetyczne powtarzane wśród ludzi nie zawsze są skuteczne, a co więcej mogą nawet prowadzić do negatywnych zmian w naszym organizmie, których początkowo nie jesteśmy świadomi.

Owoc w tle

Obserwujemy również tendencje do u osób  podejmujących takie diety, do częstych eksperymentów dietetycznych takich jak na przykład bardzo restrykcyjne diety eliminacyjne, które nie tylko nie mają naukowych podstaw do ich stosowania, ale również posiadają wiele potwierdzonych negatywnych konsekwencji stosowania, o których ludzie zapominają bądź łudzą się, że akurat im się nie przytrafią. Odchudzanie czyli innymi słowy tak zwana redukcja masy ciała to proces, czyli jak sama nazwa mówi zmianą rozłożona w czasie. Jest to nadrzędny czynnik o którym powinna pamiętać każda osobą decydeująca się na jej podjęcie. Proces redukcji masy ciała powinien bazować na tak zwanym deficycie energetycznym czy ujemnym bilansie energetycznym w ciągu doby. Co to oznacza? Mianowicie ilość wydatkowanej energii przez nasz organizm powinna być większa, niż ilość dostarczanej energii z pożywieniem. Innymi słowy kolokwialnie mówiąc powinniśmy “spalać” więcej kalorii, niż przyjmować wraz z posiłkami. Kolejną kwestią jest jej potrzeba czy też podstawa do jej stosowania.  Warto pamiętać, że nie w każdym przypadku redukcja masy ciała będzie czymś zdrowym, odpowiednim  czy korzystnym dla naszego organizmu. Dlatego też przed zdecydowaniem się na tak zwane odchudzanie należy zastanowić się, a najlepiej przedyskutować to ze specjalistą z tego zakresu, takim jak na przykład dietetyk czy lekarz, czy faktycznie istnieją przesłanki, potrzeba, a może nawet konieczność podjęcia redukcji masy ciała. 

Kiedy mówimy o potrzebie jej zastosowania? 

  • W przypadku osób ze stwierdzoną nadmierną masą ciała, w szczególności klasyfikowaną jako nadwaga czy otyłość (należy pamiętać, iż nadmierna masa ciała, jest zazwyczaj dodatnio skorelowana z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej w organizmie. Przypominamy, iż tkanka tłuszczowa, jak dowodzą badania, jest tkanką aktywną hormonalnie produkującą cytokiny prozapalne w organizmie, a co za tym idzie, uznaje się iż u osób z jej zwiększoną ilością występuje przewlekły stan zapalny, aż do czasu skutecznej redukcji jej poziomu),
  • W przypadku osób z nadmierną ciała i jednocześnie zdiagnozowanymi poszczególnymi jednostkami chorobowymi, 
  • W przypadku osób z nadmierną masą ciała i czynnikami ryzyka predysponującymi do rozwoju poszczególnych jednostek chorobowych ( zwracamy również uwagę na takie czynniki jak dodatni wywiad rodzinny w kierunku poszczególnych jednostek chorobowych!)

Kiedy jeszcze możemy ją włączyć?

  • W przypadku osób z odpowiednią masą ciała, pragnących racjonalnie osiągnąć swoje cele sylwetkowe, najlepiej pod okiem specjalisty,
  • W przypadku osób z wciąż odpowiednią masą ciała, które w ostatnim czasie zaobserwowali zwiększenie masy ciała w porównaniu do dotychczasowej (  w tym przypadku ważne jest również konkretne określenie czynnika, który doprowadził do zwiększania masy ciała, może być nim nawet obniżenie poziomu aktywności fizycznej czy zwiększenie wartości energetycznej stosowanej diety, ale jest to istotne z punktu widzenia wykluczenia wystąpienia poważniejszych zaburzeń takich jak na przykład rozregulowanie i zaburzenia pracy gospodarki węglowodanowej organizmu)

Tak naprawdę każdy przypadek powinien być rozważony indywidualnie i poddany analizie przed włączeniem takiej diety i modyfikacji stylu życia. 

Dlaczego to takie ważne?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na zaburzenia odżywiania, które predysponują do włączania w sposób nieuzasadniony diet odchudzających mających na celu coraz to większe redukowania masy ciała, mimo braku wskazań. Ponadto jak wcześniej wspomnieliśmy, dieta dostosowana pod redukcje masy ciała powinna być indywidualnie dostosowana do potrzeb danej osoby, z uwzględnieniem powodu jej stosowania, co w tym przypadku pozwoli nam na uzyskanie lepszych i bardziej długotrwałych efektów. 

Czy szybkie odchudzanie jest zdrowe?

Mówiąc o efektach, nasuwają się jak zwykle te same pytania. Czy można szybko schudnąć? Czy szybkie odchudzanie jest zdrowe? Czy efekty szybkiego odchudzania mogą być długotrwałe? Aby na nie odpowiedzieć, przypomnijmy że mówimy o procesie redukcji masy ciała. 

W związku z tym powinien być on:

  • rozłożony w czasie!!
  • dostosowany i nastawiony na cele, które chcemy osiągnąć ( zakładany ubytek masy ciała w perspektywie konkretnej ilości czasu, zazwyczaj liczbie miesięcy)
  • indywidualnie dostosowany do potrzeb organizmu,
  • indywidualnie dostosowany do ewentualnych chorób współistniejących,
  • indywidualnie dostosowany do poziom ilości aktywności fizycznej, jej rodzaju i intensywności,
  • indywidualnie dostosowany do dziennego wydatku energetycznego.

Każdy rozpatruje słowo “szybkie” w innym znaczeniu, aczkolwiek podejmując tak zwane odchudzanie się należy się nastawić na to, iż nie będzie ono szybkie, a rozłożone w czasie, a dzięki temu korzystniejsze dla naszego organizmu i pozwalające na uzyskanie bardziej długotrwałych efektów. Szybkie odchudzanie, czy też szybkie wprowadzanie diet odchudzających o bardzo niskiej wartości energetycznej, może prowadzić do obniżenia tempa i poziomu procesów metabolicznych. Zazwyczaj tego typu diety są wyniszczające dla organizmu, a także trudne do utrzymania w stosowaniu, co za tym idzie w konsekwencji, albo z nich rezygnujemy i gwałtownie wprowadzamy dużo większe ilości pożywienia albo pojadamy w ich trakcie, co sprawia że również są nieskuteczne i rozregulowują nasz metabolizm. Co również istotne w dłuższej perspektywie czasu z wielu powodów tego typu diety mogą prowadzić również do zaburzeń odżywiania.

Najlepsza dieta na szybkie odchudzanie

Po omówieniu już tego ile powinna trwać dieta, powinniśmy wiedzieć, iż redukcja masy  ciała to proces rozpatrywany zazwyczaj w perspektywie miesięcy. W związku z tym nastawiając się na czas jej trwania polecamy, aby przyjąć jej założenie raz, a skutecznie na zmiana nawyków jakie jej towarzyszą powinna z nami zostać do końca życia i zapobiegać przed potencjalnymi nawrotami zwiększenia masy ciała. 

Oczywiście w życiu zdarzają się okresy, w którym może dojść do zwiększenia masy ciała pod wpływem wielu czynników, ale dzięki utrzymywaniu odpowiednich nawyków, a także świadomemu podejściu, dużo łatwiej będzie nam ją ponownie unormować, a także skróci to czas potrzebny do podjęcia reakcji i odpowiednich kroków. 

Dieta podczas redukcji masy ciała:

  • powinna być ubogoenergetyczna,
  • powinna być o niskiej gęstości energetycznej,
  • powinna być o regularnych posiłkach, po których spożyciu odczuwamy sytość, 
  • powinna być o zachowanych przerwach między posiłkami, które umożliwią odpowiednie funkcjonowanie organizmu, w szczególności przewodu pokarmowego, 
  • powinna być uzupełniona odpowiednim nawodnieniem organizmu w tym czasie, 
  • powinna być uzupełniona odpowiednim poziomem aktywności fizycznej ( uzyskujemy dużo lepsze efekty w kontekście odchudzania się, gdy równocześnie z dietą mającą na celu redukcję masy ciała, włączamy różne formy aktywności fizycznej- oczywiście dostosowanej do naszych możliwości).

Dieta ubogoenergetyczna zazwyczaj powinna charakteryzować się niską gęstością energetyczną. Co to oznacza w praktyce? Oznacz to, że wraz z porcją posiłku, do jego przygotowania powinniśmy dobierać takie produkty, które pozwolą na dużą objętość konkretnej porcji przy niskiej wartości energetycznej. Mówiąc kolokwialnie dostarczamy dużą porcję jedzenia, o małej zawartości kalorii. Dzięki temu po posiłku jesteśmy najedzeni i tym samym dbamy o nasz ujemny bilans energetyczny. 

Oto przykładowa lista warzyw ubogoenergetycznych, które zawierają mniej niż 30 kcal na 100g:

  • ogórek zielony,
  • kapusta pekińska,
  • sałata, 
  • rabarbar,
  • cukinia,
  • seler naciowy,
  • pomidor,
  • szparagi,
  • rzodkiewka,
  • cykoria,
  • szpinak,
  • boćwina,
  • bakłażan,
  • kalafior,
  • fasolka szparagowa,
  • kapusta, 
  • kalarepa,
  • papryka,
  • rzepa,
  • brokuły.

Oto lista  przykładowych owoców, które zawierają do 50 kcal na 100g jadalnego produktu:

  • arbuz,
  • porzeczki,
  • truskawki, 
  • melon, 
  • brzoskwinia,
  • grejpfrut, 
  • nektarynka, 
  • żurawina,
  • agrest,
  • pomarańcze, 
  • śliwki, 
  • morele, 
  • wiśnie,
  • ananas. 

Podczas przygotowania każdego dania, staraj się wybierać i komponować swoje posiłki tak, aby były jak najbardziej pełnowartościowe, a co za tym idzie, zadbaj o źródło:

  • białka,
  • tłuszczu, 
  • węglowodanów, w tym również błonnika. 

Odpowiednia ilość błonnika w diecie w połączeniu z odpowiednim nawodnieniem organizmu, wpływa również korzystnie na odczuwanie sytości podczas stosowania diet mających na celu redukcję masy ciała!

Czy warto zdecydować się na szybkie odchudzanie?

Teraz kiedy już wiemy w jaki sposób powinien przebiegać proces redukcji masy ciała, potrafimy określić iż stosowanie krótkotrwałych, eksperymentalnych czy restrykcyjnych diet jest dla nas bardzo niekorzystne. Co więcej może ono doprowadzić do występowania, tak zwanego efektu jojo, czyli innymi słowy wahania masy ciała, które pojawia się w sposób cykliczny, najczęściej w postaci przrostu masy ciałą o około 10% po upływie 5 miesięcy, od masy ciała, którą docelowo się osiągnęło

Najczęstsze przyczyny efektu jojo:

  • głodówki,
  • okresowe napady objadania się,
  • diety o bardzo niskiej wartości energetycznej,
  • zbyt mała ilość aktywności fizycznej. 

Powyższe czynniki, zazwyczaj pojawiają się jako charakterystyczne elementy podczas szybkiego odchudzania się, dlatego tym bardziej zwracamy uwagę na opisane powyżej elementy, które będą wpływały w sposób prewencyjny w kontekście wystąpienia potencjalnego efektu jojo.

Innymi słowy, jeśli chcemy się odchudzać, róbmy to w sposób racjonalny i zrównoważony, najlepiej pod okiem specjalisty z tego zakresu. Pozwoli nam to na uzyskanie pożądanych efektów i uniknięcie niekorzystnych dla naszego organizmu, a także dla całego procesu konsekwencji, które mogą być spowodowane takimi czynnikami jak eksperymentalne diety czy nadmierny pośpiech. 

Tło
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji