Przejdź do treści
Napisz do nas:  kontakt@majacademy.pl
Cała prawda o diecie warzywnej

Cała prawda o diecie warzywnej

Od jakiegoś czasu popularne są różnego rodzaju diety warzywne. Istnieje już wiele ich odmian, a najpopularniejsza jest wciąż dieta warzywno-owocowa stworzona przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta warzywno-owocowa lub inaczej - post dr Dąbrowskiej, to jest coś, co wciąż wzbudza największe kontrowersje w świecie dietetyki. Jest to dwuetapowa, oczyszczająca dieta, która zakłada spożywanie wyłącznie warzyw i owoców. Autorka diety warzywnej oraz jej zwolennicy głoszą, że jest to najlepszy możliwy sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów oraz na oczyszczenie organizmu z nagromadzonych na przestrzeni lat toksyn. Czy dieta warzywna jest bezpieczna? Czy warto stosować dietę warzywną? Poniżej cała prawda o diecie warzywnej.

Owoc w tle

Dieta warzywna – założenia

Post warzywno-owocowy to nic innego jak głodówka. Pierwszy etap zakłada spożywanie tylko i wyłącznie warzyw niskoskrobiowych w formie zup, przecierów, soków lub w postaci surowej oraz niskokalorycznych owoców. Jako że warzywa cechuje niska kaloryczność, energetyczność warzywnej diety na początkowym etapie nie przekracza 800 kcal. 

Na kolejnym etapie założenia diety warzywnej brzmią: stopniowo wychodź z postu i powróć do swojej codziennej diety. Autorka diety warzywnej namawia jednak do tego, by tego rodzaju post powtarzać regularnie raz lub dwa razy w miesiącu. Tylko w ten sposób, według niej, możliwe jest zachowanie równowagi organizmu i skuteczne eliminowanie toksyn nagromadzonych w organizmie.

Co jeść na diecie warzywnej – zalecane produkty:

Istnieje wiele diet opartych na warzywach i każda z nich nieznacznie różni się pod kątem zalecanych produktów diety warzywnej. Są one jednak mimo wszystko zbliżone do siebie, a różnice w zalecanych produktach są nieznaczne. Post dr Dąbrowskiej zakłada bazowanie głównie na warzywach niskoskrobiowych. Co w rezultacie można jeść na warzywnej diecie?

  • warzywa krzyżowe: kalafior, brokuły, kapusta biała, brukselka, kapusta czerwona, kapusta pekińska
  • warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzodkiew,
  • warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por,
  • warzywa liściaste: sałata, rukola, szpinak,
  • warzywa psiankowate: np. pomidor, bakłażan, papryka

Jeśli chodzi o owoce, to najlepiej wybierać jabłka, pomarańcze, grejpfruty oraz owoce suszone.

Post dr Dąbrowskiej to najbardziej rygorystyczna odmiana warzywnej diety, ponieważ wyklucza warzywa wysokoskrobiowe (np. ziemniaki, bataty) oraz sól. Nie zaleca się również spożywania strączków (np. soczewica, ciecierzyca) przez ich wyższą kaloryczność. Pozostałe diety warzywne dają większą dowolność w doborze składników.

Dieta warzywna – przepisy

Dieta warzywna, jak sama nazwa wskazuje, składa się wyłącznie z warzyw oraz z niewielkiej ilości owoców. Tutaj w większości przypadków ogranicza nas jedynie wyobraźnia i możemy z warzyw tworzyć to, na co mamy ochotę. Zupy, przetwory, soki, kiszonki… Dlatego wpisując frazę “dieta warzywna – przepisy”, znajdziemy mnóstwo informacji.

Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych przepisów na warzywnej diecie:

  1. Zupa krem z brokuła i kalafiora:
  • 1 kalafior,
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • szczypta oregano i majeranku.

Kalafiora i brokuła podziel na różyczki i ugotuj w bulionie. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Ugotowane warzywa oraz podsmażoną cebulę zblenduj i dopraw ziołami.

  1. Krem z pieczonej papryki i pomidorów:
  • 4 papryki czerwone,
  • 1 puszka pomidorów,
  • ½ główki czosnku,
  • 2 łyżki oleju.

Papryki przekrój na połówki, wyjmij gniazda nasienne i ułóż na blaszce do pieczenia. Obok ułóż ząbki czosnku. Polej delikatnie olejem i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Paprykę przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia i czekaj aż wystygnie. Następnie obierz ją ze skóry.

Paprykę, czosnek i pomidory zblenduj. Możesz doprawić krem ulubionymi ziołami.

  1. Smoothie marchewkowo-jabłkowe:
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • ½ szklanki wody.

Zblenduj wszystkie składniki.

  1. Smoothie z buraka:
  • 1 ugotowany wcześniej burak,
  • 1 garść truskawek,
  • 1 szklanka wody.

Zblenduj wszystkie składniki.

  1. Sałatka z pomidorów:
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 ogórek kiszony.

Pomidory i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz doprawić ulubionymi ziołami.

  1. Sałatka z pieczonym kalafiorem:
  • ½ kalafiora,
  • ⅓ kapusty pekińskiej,
  • 1 pomidor,
  • 1 cebula.
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • odrobina oleju.

Kalafiora podziel na różyczki, wyłóż na blaszce do pieczenia, posyp ziołami i polej odrobiną oliwy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 25-30 minut.

Kapustę i cebulę posiekaj, a pomidora pokrój w kostkę.

Wymieszaj wszystkie składniki.

Dieta warzywna na odchudzanie 

Istnieje wiele przeróżnych diet polecanych na odchudzanie, a dieta warzywna wciąż wiedzie wśród nich prym. Osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów warzywna dieta wydaje się rozsądnym rozwiązaniem, ponieważ ze wszystkich stron słyszy się, że należy zwiększyć spożycie warzyw, więc dieta oparta na warzywach nie może być zła. Skoro zewsząd słyszy się, że dieta warzywna zapewnia spektakularne efekty, to nic dziwnego, że istnieje tylu jej zwolenników.

Jak warzywna dieta wygląda w praktyce?

Każda dieta warzywna w swoim założeniu jest ubogoenergetyczna. Przykładowo –  post dr Dąbrowskiej w swojej początkowej fazie zakłada spożycie nie więcej niż 800 kcal dziennie. Wynika to z tego, że produkty dozwolone na diecie warzywnej nie są kaloryczne, a ponadto są bogate w błonnik, który zwiększa uczucie sytości, przez co szybko czujemy się nasyceni i nie przyjmujemy dużej ilości pokarmu.

Nic więc dziwnego, że dieta warzywna polecana jest osobom, które chcą szybko schudnąć. Na niej jest to bez wątpienia możliwe. Co jednak ważne – jest to najczęściej dieta głodówkowa!

Głodówki mają to do siebie, że wraz z szybkimi efektami, przychodzi skrajne wyniszczenie organizmu.

Nawet krótkotrwała dieta głodówkowa sieje spustoszenie w organizmie.. Może i efekty są spektakularne, ale to co tracimy na początkowym etapie, to głównie woda i tkanka mięśniowa. Skład ciała ulega więc pogorszeniu, ponieważ tkanka tłuszczowa nadal pozostaje na stałym poziomie. Organizm bowiem trzyma zapasy energii, ponieważ głodówka to dla niego sygnał, że nastały “ciężkie czasy”.

Z tego też powodu organizm hamuje funkcje reprodukcyjne. 

Zasada jest prosta – przyjmujemy skrajnie mało kilokalorii z diety, co dla organizmu jest sygnałem, że zapasy energii należy wykorzystać na utrzymanie podstawowych funkcji życiowych i nie jest to dobry czas na wykorzystywanie energii na wydawanie na świat potomstwa. Hamowane są wówczas funkcje reprodukcyjne, cykle miesiączkowe ulegają rozregulowaniu lub całkowicie zanikają, a nawet jeśli pozostają, to stają się bezowulacyjne. Hormony “szaleją”, co może prowadzić do rozwoju poważnych zaburzeń. Najbardziej wrażliwa na restrykcyjne diety jest tarczyca, a to właśnie ona jest “mózgiem” układu hormonalnego.

Bardzo łatwo jest doprowadzić do zaburzeń hormonalnych, będąc na diecie warzywnej, natomiast powrót do równowagi to często proces żmudny i długotrwały. 

Warto więc zastanowić się czy szybkie odchudzanie na warzywnej diecie jest tego warte.

Ponadto stosowanie diety warzywnej na odchudzanie wiąże się bardzo często z efektem jo-jo. Organizm szybko chce odbudować zapasy energii, które utracił, w razie gdyby znowu w przyszłości nastały czasy głodu. 

Dieta warzywna – efekty

Zwolennicy diety warzywnej przypisują im szereg korzyści zdrowotnych. Model żywienia bazujący na warzywach i owocach stał się w niektórych kręgach remedium na większość dolegliwości. Po diecie warzywnej oczekuje się często spektakularnych efektów. Jakie zalety przypisuje się warzywnej diecie i jakie spodziewane efekty obiecuje?

  • szybka utrata masy ciała,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • zwiększenie energii,
  • poprawa samopoczucia,
  • wzmocnienie odporności,
  • poprawa pracy układu nerwowego,
  • przywrócenie równowagi wewnętrznej.

Takie efekty obiecują autorzy diet warzywnych. Z mitem, że jest to magiczny sposób na odchudzanie, już się rozprawiliśmy. Teraz pora odnieść się do pozostałych mitów na temat diety warzywnej.

Oczyszczająca dieta warzywna?

Dietom warzywnym przypisuje się zdolność do oczyszczania organizmu z toksyn, a osoby stosujące je mają cieszyć się lepszym samopoczuciem, zwiększoną energią, wzmocnieniem odporności, a ponadto poprawą zdolności do koncentracji. Nie jest to oczywiście prawda na temat warzywnej diety.

Za oczyszczanie naszego organizmu odpowiadają nerki oraz wątroba. Działają one sprawnie i nie potrzebujemy dodatkowych “wspomagaczy”. 

Teraz pora przytoczyć częsty argument zwolenników diet warzywnych: “Podczas stosowania diety warzywnej bolała mnie głowa, co oznacza, że organizm pozbywał się toksyn”.

Nie jest to prawda!

Ból głowy najprawdopodobniej wynikał z głodu oraz z faktu, że organizm nie otrzymywał niezbędnych składników do prawidłowej pracy.

Dieta o kaloryczności 800 czy nawet 1000-1200 kcal to dieta bardzo ubogoenergetyczna. Ponadto dieta oparta głównie na warzywach, to model żywienia skrajnie niedoborowy. Brakuje w nim podstawowych elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi białka! Nie ma więc możliwości, by organizm lepiej pracował, by zachowana była równowaga i wzmocniona odporność.

Organizm w takich sytuacjach jest wyniszczony, nawet jeśli post nie jest długotrwały.

O ile zwiększenie udziału warzyw w diecie niesie za sobą same korzyści, tak opieranie jadłospisu wyłącznie na nich stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia.

Chwilowa poprawa samopoczucia podczas stosowania warzywnej diety może wynikać z tego, że nagle zwiększyliśmy spożycie warzyw i jeśli dieta do tej pory była ich pozbawiona i opierała się głównie na produktach przetworzonych, to początkowa poprawa samopoczucia może być jedynie złudzeniem.

Podsumowując, dieta warzywna to nie jest zdrowy i bezpieczny model żywienia. Warto zwiększyć spożycie warzyw i owoców i do tego Was zachęcamy!

Jednak posty, głodówki i detoksy to jedynie sposób na wyniszczenie organizmu. Chwilowy detoks przyniesie na pewno więcej szkód niż korzyści.

Efekty sylwetkowe oczywiście są. Także wpisując frazę “dieta warzywna – efekty”, znajdziemy w sieci wiele zdjęć spektakularnych metamorfoz. Wynika to jednak z faktu, że dieta warzywna jest skrajnie ubogoenergetyczna i ciągle jest się na ujemnym bilansie energetycznym. Nie jest to zasługa oczyszczenia, a zwykła ludzka fizjologia.

Nic nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety. Jeśli zależy Ci na trwałych efektach i diecie która poza redukcją masy ciała, nie przyniesie przy okazji szkód dla organizmu, to polecamy unikanie wszelkiego rodzaju diet warzywnych. Zmieniaj nawyki stopniowo, zwiększając spożycie warzyw i dostarczaj swojemu organizmowi wszystkiego, co niezbędne. W połączeniu z aktywnością fizyczną, można w ten sposób zdziałać cuda.

Tło
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Więcej informacji